Kommunalministeren besøkte nye Tønsberg

Kommunalminister- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) roste de ansatte i Re og Tønsberg kommuner da hun besøkte Våle samfunnshus torsdag. Samtidig poengterte hun at 1. januar 2020 ikke utgjør en sluttdato for kommunereformen.

Ordfører Petter Berg, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland og ordfører Thorvald Hillestad - Klikk for stort bildeOrdfører Petter Berg, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland og ordfører Thorvald Hillestad Anders Tyvand

- Vestfold er best i klassen, og jeg tilhører fanklubben deres. 13 av 14 kommuner er involvert i en kommunesammenslåing, og dere reduserer fra 14 til 6 kommuner. Det er veldig bra, og vi håper at andre fylker lar seg inspirere og kommer etter, sa statsråd Monica Mæland.

Hun var invitert til en fellessamling for virksomhetsledere i Re og Tønsberg for å få et innblikk i hvordan en kommunesammenslåing oppleves fra innsiden, og for å fortelle om kommunereformen sett fra regjeringens ståsted.

- Nå befinner vi oss i en kommune med en ordfører som gjennomfører sin andre kommunesammenslåing. Det er jo helt spesielt, og det krever et mot og et lederskap som er beundringsverdig, sa hun.

- Positive erfaringer

Mæland la vekt på at en kommunesammenslåing innebærer store muligheter for kommunene.

- I evalueringer av tidligere sammenslåinger, ser vi at slike prosesser fører til større handlingsrom og bedre tjenester for kommunene. Det bidrar til å skape innovasjon, og det skjer noe spennende når ansatte i de ulike kommunene møtes og begynner å jobbe sammen, sa hun.

Samtidig viste hun forståelse for at prosessen kan være krevende.

- Det har jeg stor respekt for. For noen vil en sammenslåing bety at de skal begynne å jobbe på et nytt sted og med nye kollegaer, og for noen kan slike endringer være både krevende og smertefulle. Det er helt menneskelig, sa hun.

- Må videreføres

Mæland understreket også at kommunereformen skal videreføres etter 2020. Selv om 119 kommuner slås sammen til 47 nye kommuner fra 1. januar, mener statsråden at det er behov for flere sammenslåinger.

- Det er ikke slik at reformen er over når vi får en nytt norgeskart i 2020, og det er fordi utfordringene ikke er over. Den strukturen vi får etter 2020 vil etter min oppfatning ikke være bærekraftig, og det var jo ikke de kommunene som hadde størst utfordringer som valgte å slå seg sammen nå. Kommunereformen innebærer en kontinuerlig endring, og den er ikke en reform som varer fra da til da, sa hun, og hevdet at mange kommuner vil være nødt til å omstille seg for å kunne levere gode nok tjenester til innbyggerne i fremtiden.

- Det gjelder for kommuner som for private bedrifter. De som ikke omstiller seg, kommer ikke til å klare å levere, sa hun.

Prosjektleder Egil Johansen gav statsråden en presentasjon av sammenslåingen av Re og Tønsberg, og kommunalsjef Mette Vikan Andersen holdt et innlegg om hvilke muligheter sammenslåingen innebærer for nye Tønsberg kommune. I etterkant av samlingen hadde statsråden et møte med ordførerne Thorvald Hillestad og Petter Berg.

Roste de ansatte: Monica Mæland - Klikk for stort bildeRoste de ansatte: Monica Mæland

 

 

 

 

 

 

 

Ser muligheter: Kommunalsjef Mette Vikan Andersen - Klikk for stort bildeSer muligheter: Kommunalsjef Mette Vikan Andersen